تشخیص صحیح افسردگی و اضطراب

آیا من افسرده ام ؟ مضطربم یا اختلال روانی خاصی دارم؟ سواد رسانه داشته باشیم.

انسان ها معمولا بسیار علاقه مند به شناخت و درک عمیقی از شخصیت و ابعاد روان شناختی خود هستند و برای محقق ساختن این امر یعنی تشخیص صحیح افسردگی و اضطراب و سایر اختلالات روانی به سراغ مسیر های مختلفی می روند از جمله: مطالعه کتب روان شناسی،کارگاه ها و سی دی های آموزشی،وب سایت ها و سایر راه های کسب اطلاعات و آموزش محور.

اما در این بین یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین راه ها وب سایت ها می باشند، منظور از مهمترین، (محتوا) و تاثیرگذارترین (آسیب رسانی یا سودآوری) آن است. یکی از مسایل این روزهای جهان مبحث سواد رسانه است که هر فرد و جامعه ای باید به آن اگاه باشد، سواد رسانه یعنی : چه کسی ؟ چه رسانه ای ؟ و چه محتوایی را برای رسیدن به اهداف مورد نظر خود به درستی برگزینیم و اینکه هدف نویسنده یا ارائه کننده اطلاعات از این داده ها چیست و در نهایت چه مخاطرات یا منافعی برای مخاطب امکان دارد پیش بیاید.

خیلی از دانشجویان تازه فارغ التحصیل شده در رشته روان شناسی و یا خیلی از مراکز درمانی مرتبط با سلامت روان به منظور افزایش بازدهی وبسایت های خود تلاش بر میزان نشر و تولید محتوا دارند اما متاسفانه به دلیل نداشتن اتاق فکر و سنجش و آنالیز مخاطب بی مهابا مطالب پرخطری را جمع آوری و ارائه می نمایند.

ما انسانیم و گاها فریب می خوریم ، ذهن انسان نیز قابلیت فریب دادن خود انسان را دارد . گاهی از شدت کنجکاوی زیاد و تجربیات گذشته و تجربه شدید برخی احساسات ، عملکرد شناختی خود را از دست می دهیم و اسیر دامی میشویم که حتی ناخواسته برایمان پهن کرده اند.

 اگر فکر می کنید که اخیرا درگیر بیماری خاصی شده اید یا علائمی در شما وجود دارد که بطور مثال شبیه علائم افسردگی می باشد مثل: بی خوابی یا پرخوابی ، کم اشتهایی یا پرخوری ، احساس گناه و بی انگیزگی و…. دلیلی بر این نیست که صرفا شما افسرده اید. فاکتور های بسیار زیادی باید پیش از تشخیص گذاری از سوی روان شناس بالینی یا روانپزشک چک شود از سابقه پزشکی و روانپزشکی خانوادگی شما ، بیماری هایی که دارید یا قبلا داشته اید ، داروهایی که مصرف می کنید یا قبلا مصرف نمودید و …. سایر فاکتور هایی که متخصص سلامت روان آنها را متناسب با اطلاعات فعلی شما مورد سنجش قرار می دهد.یک متخصص زبده حتی پس از سالها آموزش و کار عملی در بیمارستان به راحتی نمی تواند تشخیص قطعی صادر کند. روان بسیار پیچیده،چندلایه و حساس است لذا با حساسیت باید با آن رفتار شود.

پس با جستجو کردن و خواندن برخی اطلاعات و علائم و ملاک های تشخیصی در این رسانه های تبلیغاتی، شما به تشخیص نمی رسید. برای تشخیص صحیح افسردگی و اضطراب ، لطفا به خودمان  احترام بگذاریم حتی اگر دیگران یاد نگرفته اند که مارا تکریم کنند،پیش از هر اقدامی ابتدا نزد یک متخصص برویم تا میزان خطر را در افکار و ادراکات خودمان کاهش دهیم. سواد رسانه ای را بیاموزیم.

مشاهده پروفایل: دکتر امین رفیعی پور

نویسنده : عماد شاه صفی

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *