نورتریپتیلین
داروی نورتریپتیلین چیست؟
نورتریپتیلین برای درمان مشکلات روحی و روانی مثل افسردگی استفاده میشود. این دارو باعث افزایش روحیه و حس خوب در انسان و همچنین موجب کاهش اضطراب و تنش روانی میشود و سطح انرژی را بالا میبرد. این دارو جز داروهای ضد افسردگی است. اما آیا می توان خودسرانه این دارو را مصرف کرد؟ نحوه مصرف نورتریپتیلین ۱۰میلی گرم و نحوه قطع مصرف آن چگونه است؟ عوارض جانبی این دارو چیست؟
نورتریپتیلین چیست و چه کاربردی دارد؟
نام رایج دارو:
- نورتریپتیلین
- Nortriptyline
اسامی تجاری دارو:
- آونتیل
- پاملور
دسته دارویی:
- ضد افسردگی
نورتریپتیلین (Nortriptyline) دارویی از گروه ضدافسردگیهای سه حلقهای است که برای درمان اختلال افسردگی و برخی دیگر از بیماریهای اعصاب یا دردهای عصبی به کار میرود. از این دارو در درمان علائم افسردگی مانند بی خوابی و کم اشتهایی هم استفاده می شود.
نحوه عملکرد نورتریپتیلین ۱۰:
عملکرد این دارو به صورت تاثیر بر میزان مواد شیمیایی طبیعی مغز (انتقالدهندههای عصبی) است. قرص نورتریپتیلین از طريق دفع جذب مجدد نوراپينفرين و سروتونين در مغز، غلظت این مواد را در سيستم عصبي مركزي افزايش ميدهد. در نتیجه با تاثیر بر انتقال دهنده ها می تواند افسردگی را درمان کند.
نحوه مصرف نورتریپتیلین و دوز مصرفی
قبل از شروع به مصرف نورتریپتیلین ۱۰، راهنمای دارویی داخل جعبه را با دقت بخوانید و از پزشک یا دکتر داروخانه راهنمایی بگیرید.
- این دارو به صورت خوراکی، طبق تجویز پزشک و معمولا ۱ الی ۴ بار در روز مصرف میشود.
- دوز مصرف داروی نورتریپتیلین به وضعیت پزشکی بیمار و پاسخ بدنشان نسبت به دارو بستگی دارد.
- اگر قرص نورتریپتیلین ۱۰ به صورت یک نوبت در روز تجویز شود بهترین زمان مصرف آن شب ها پیش از خواب می باشد.
- برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی قرص نورتریپتیلین ۱۰، مانند خشکی دهان و گیجی ممکن است پزشکتان درمان را از دوزهای کم این دارو شروع کند و بعد آن را اضافه کند.
- قرص نورتریپتیلین ۱۰ میلی گرم را دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف کنید.
- مصرف نورتریپتیلین در زمانهای منظم باعث میشود بیشترین بهره از آن را ببرید. برای کمک به یادآوری، این دارو را در ساعت معینی هر روز مصرف کنید و دوز مصرفی خود را افزایش ندهید.
- به مصرف این دارو تا زمانی که پزشک تجویز کرده ادامه دهید.
- این دارو با غذا تداخلی ندارد و می توانید آن را قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.
- با افزایش دوز مصرفی سرعت بهبودتان افزایش نمییابد و خطرات عوارض بیشتر میشود.
- تاثیر نورتریپتیلین ۱۰ میلی گرم نیاز به زمان دارد و ممکن است از ۱ تا ۴ هفته تاثیرگذاری کامل دارو طول بکشد.
- در صورتی که بعد از ۴ هفته شرایطتان ادامه پیدا کرد یا بدتر شد (به طور مثال احساس ناراحتی بیشتری داشتید یا افکار خودکشی به ذهنتان خطور کرد) سریعا با پزشکتان تماس حاصل کنید.
- بيش از يك داروي ضد افسردگي در يك زمان نبايد تجويز شود.
تشخیص تجویز این دارو به عهدهی روانپزشک است.
عوارض جانبی نورتریپتیلین
در صورتی که پزشک داروی نورتریپتیلین را برای شما تجویز کرده است مطمئن باشید فوائد آن بیش از مضراتش بوده است. همچنین لازم است بدانید اکثر افرادی که داروی نورتریپتیلین را مصرف کردهاند، عوارض جدی این دارو را تجربه نکردهاند.
عوارض جانبی رایج قرص نورتریپتیلین:
مصرف قرص نورتریپتیلین ۱۰ ممکن است منجر به عوارض زیر شود. اگر هر یک از این عوارض ادامه یافت یا بدتر شد به سرعت با پزشک خود تماس حاصل کنید:
- گیجی
- خشکی دهان
- افزایش وزن
- یبوست
- اختلال دید
- مشکلات دفع ادرار.
برای کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر هنگام تغییر وضعیت از خوابیده به نشسته یا سرپا به آهستگی تغییر حالت دهید.
برای جلوگیری از خشکی دهان میتوانید از آدامس یا آبنبات (بدون شکر) استفاده کنید و یا بیشتر آب بنوشید.
برای جلوگیری از یبوست از فیبر در رژیم غذایی خود استفاده کنید و آب زیادی بنوشید و ورزش کنید. اگر موقع استفاده از این دارو دچار یبوست شدید با پزشک یا دکتر داروخانه درباره استفاده از ملین مناسب مشورت کنید.
عوارض جانبی جدی داروی نورتریپتیلین:
چنانچه با عوارضی مانند موارد زیر را تجربه کردید سریعا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید:
- سوزش دل مداوم
- لرزش
- ماسکه شدن صورت (از بین رفتن حس صورت)
- گرفتگی عضلانی
- درد شدید معده
- کاهش توان یا میل جنسی
- تورم و یا درد سینه.
افزایش سطح سروتونین:
این دارو سطح سروتونین را در بدن افزایش میدهد و به ندرت بیماری بسیار جدی به نام سندروم مسمومیت سروتونین دیده شده است. همچنین این خطر با استفاده از دیگر داروها که باعث افزایش سطح سروتونین میشوند افزایش مییابد لذا تمام داروهایی که مصرف میکنید را به اطلاع پزشکتان برسانید. اگر عوارضی مانند تپش قلب، توهم، ناهماهنگی در حرکات، سرگیجه شدید، تهوع، استفراغ و اسهال شدید، لرزش ماهیچهای، تب بیدلیل، آشفتگی و بیحوصلگی بیدلیل را تجربه کردید سریعا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
عوارض جانبی نادر و خطرناک نورتریپتیلین:
در صورت بروز عوارض جانبی جدی و خطرناک این دارو مانند سرگیجه شدید، تپش قلب سریع یا نامنظم، غش کردن، تشنج، درد یا تورم یا سرخی چشم، گشادی مردمک چشم و یا تغییرات بینایی (مانند دیدن رنگین کمان دور منابع نوری موقع شب) را مشاهده کردید سریعا با پزشک تماس بگیرید.
لازم است بدانید که واکنش آلرژیک جدی در مورد داروی نورتریپتیلین نادر است. با این وجود اگر واکنش آلرژیک جدیای مثل علائم پوستی، خارش، تورم (مخصوصا در صورت، زبان و گلو)، گیجی شدید و اختلال تنفسی را تجربه کردید، سریعا از فوریت های پزشکی کمک بگیرید. با توجه به اینکه لیست عوارض کامل نیست، ممکن است با عارضه ای برخورد کنید که ذکر نشده باشد. در این موارد با پزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
نورتریپتیلین ممکن است موجب شرایطی شود که بر روی ریتم قلب تاثیر بگذارد (افزایش سطح نمودار کیوتی QT). افزایش نمودار کیوتی به ندرت باعث تپش قلب و عوارض دیگری مانند گیجی شدید و غش کردن شود که سریعا با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
اگر شرایط خاصی دارید یا داروهای دیگری مصرف میکنید که خطر افزایش نمودار کیوتی را در پی دارند، قبل از مصرف نورتریپتیلین با پزشک خود مشورت کنید. همچنین اگر عوارضی مانند برخی مشکلات قلبی (نارسایی قلبی، ضربان قلب آرام، حمله قلبی و افزایش سطح نمودار کیوتی در آزمایش EKG) دارید و یا سابقه خانوادگی مشکلات قلبی مانند افزایش سطح نمودار کیوتی در آزمایش EKG و مرگ ناگهانی قلبی دارید با پزشکتان در مورد مصرف نورتریپتیلین صحبت کنید.
سطح پایین پتاسیم یا منیزیم در خون نیز ممکن است خطر افزایش سطح نمودار کیوتی را بیشتر کند. این خطر در صورت استفاده از داروهایی مانند دیوترتیکها یا قرصهای ادرار بالاتر میرود همچنین شرایطی مانند تعرق شدید، اسهال یا استفراغ این خطر را افزایش میدهند.
سالمندان:
سالمندان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو مانند خشکی دهان، سرگیجه، گیجی، مشکلات دفع ادرار و افزایش سطح نمودار کیوتی حساسیت بیشتری از خود نشان دهند.
بادراری:
چنانچه باردار هستید فقط در صورت نیاز ضروری داروی نورتریپتیلین را استفاده کنید. از آنجایی که مشکلات روانی و روحی مانند افسردگی، اضطراب و اختلال استرسی میتوانند شرایط سختی باشند از قطع دارو اجتناب کنید مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد. اگر قصد بارداری دارید با پزشک خود در مورد فواید و خطرات استفاده از نورتریپتیلین در زمان حاملگی مشورت کنید.
شیردهی:
این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و ممکن است مشکلاتی در زمینه پرستاری از بچه به وجود بیاورد. در مورد شیردهی به نوزاد هنگام مصرف این دارو با پزشک مشورت نمایید.
تداخل کشنده با داروهای بازدارنده مونوآمین اکسیداز (MAO):
مصرف نورتریپتیلین همراه با داروهای بازدارنده مونوآمین اکسیداز (MAO) ممکن است موجب تداخل کشندهای شود. از مصرف بازدارندههای MAO مانند آیزوکروبوکسازید، لینزولید، متیلن بلو، موکلوبماید، فنلزین، پروکاربازین، رازاگیلین، سافینامید، سلژیلین و ترانیل سیپرومین همراه با نورتریپتیلین جدا خوداری فرمایید.
همچنین نباید اکثر بازدارندههای MAO را ۲ هفته قبل یا بعد از مصرف این دارو مصرف کرد. برای اطلاعات در این زمینه با پزشکتان مشورت کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.